Επαγγελματικός Ενημερωτικός Επιμορφωτικός δικτυακός τόπος
Επαγγελματικός Ενημερωτικός Επιμορφωτικός δικτυακός τόπος

Βακτηριακή κυτταρίνη σε καλλυντικές εφαρμογές

Εξέλιξη της βακτηριακής κυτταρίνης σε καλλυντικές εφαρμογές: μια ενημερωμένη συστηματική ανασκόπηση
Η βακτηριακή κυτταρίνη (ΒΚ) είναι πολυσακχαρίτης που μπορεί να παραχθεί από πολλούς μικροοργανισμούς, με το βακτήριο Κοmagataeibacter sucrofermentans να έχει καθιερωθεί ως ο μικροοργανισμός-πρότυπο για την παραγωγή της. Οι μοναδικές ιδιότητές της την καθιστούν μία πολλά υποσχόμενη πρώτη ύλη, καθώς βρίσκει εφαρμογές σε πολλούς τομείς.
Eίναι ένα πολυμερές, το οποίο θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον βιοϋλικό, καθώς δεν προκαλεί οικολογική ρύπανση  και έχει επίσης βιοαποικοδομήσιμο χαρακτήρα . 

Ως καλλυντικό, το BC είναι ιδιαίτερα υποσχόμενο με αρκετές δερμοφαρμακολογικές εφαρμογές λόγω των βιολογικών του ιδιοτήτων, όπως: μορφολογία, η οποία έχει οργανωμένη διάταξη νανοϊνών, διευκολύνοντας τη μεταφορά και παράδοση ουσιών, χωρίς να παρεμβαίνει στη λειτουργία του προϊόντος.
Η παραγωγή του BC πραγματοποιείται μέσω της σύνθεσης εξωκυτταρικών πολυσακχαριτών που παράγονται από ορισμένα μη παθογόνα βακτηριακά στελέχη. Αυτός ο πολυσακχαρίτης σχηματίζεται από ίνες και νανοΐνες που σχηματίζονται γύρω από τα βακτηριακά κύτταρα .

Λαμβάνοντας υπόψη τα καλλυντικά φροντίδας του δέρματος, το BC ως φυσικό βιοδιασπώμενο πολυμερές έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ ευέλικτο προϊόν όταν τα χαρακτηριστικά του είναι κατάλληλα για αυτόν τον τύπο εφαρμογής.
Επιπλέον, το BC έχει μελετηθεί ως πιθανό υποκατάστατο για συνθετικά πολυμερή που χρησιμοποιούνται συνήθως από τη βιομηχανία καλλυντικών, όπως το πολυακρυλαμίδιο, το νάιλον και το πολυαιθυλένιο, ενώσεις των οποίων οι τοξικότητες είναι ευρέως γνωστές και μελετημένες για αντικατάσταση.
Επίσης στην καλλυντική εφαρμογή, το BC έχει παρατηρηθεί ως ένα εξαιρετικό σύστημα για την παροχή ενώσεων στο δέρμα λόγω της υψηλής πρόσφυσης και απορρόφησης νερού .
Σε μια μελέτη που αναφέρθηκε το 2020, η βιταμίνη Β ενσωματώθηκε στις μεμβράνες BC και δοκιμάστηκε η ιδιότητα κατανομής της. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι υπήρξε απελευθέρωση βιταμίνης Β και οι δοκιμές in vitro δεν έδειξαν κυτταροτοξικότητα, υποδεικνύοντας ότι αυτός ο τύπος προϊόντος με βάση το BC είναι κατάλληλος και ασφαλής για τη φροντίδα του δέρματος ].

Η αύξηση του αριθμού των δημοσιεύσεων που αφορούν τη βακτηριακή κυτταρίνη στα καλλυντικά τα τελευταία δέκα χρόνια είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτός είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας τόσο για την έρευνα όσο και για τη βιομηχανία.
H παρούσα συστηματική ανασκόπηση υπογραμμίζει τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις της βακτηριακής κυτταρίνης που χρησιμοποιείται αυστηρά για καλλυντικά τα τελευταία χρόνια.
Η μελέτη στόχευε στη συλλογή αυστηρών πληροφοριών για τη βακτηριακή κυτταρίνη στον τομέα των καλλυντικών την τελευταία δεκαετία για να παράγει μια συστηματοποιημένη ανασκόπηση.

Συμπεράσματα ανασκόπησης

Αν και περιορισμένος σε αριθμό, οι μελέτες σχετικά με την εφαρμογή της βακτηριακής κυτταρίνης στα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την ανασκόπηση δείχνουν ότι αυτός είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας για ερευνητές που ενδιαφέρονται για τα φυσικά καλλυντικά.
Στις μελέτες που παρουσιάστηκαν, το BC εμφανίζει ιδανικά φαρμακοκαλλυντικά χαρακτηριστικά, όπως ενυδατική ικανότητα, έλεγχος λιπαρότητας, ελεγχόμενη απελευθέρωση ουσιών, βιοσυμβατότητα με ανθρώπινους ιστούς και αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων ουσιών. Επιπλέον, αποδεικνύεται επίσης ασφαλές για εφαρμογή στο δέρμα επειδή είναι ένα βιοπροϊόν που δεν βλάπτει τον καταναλωτή.
Πιστεύουμε ότι τα καλλυντικά που αναπτύχθηκαν από την πράσινη τεχνολογία της βακτηριακής κυτταρίνης είναι αφοσιωμένα στην καινοτομία, τις βιώσιμες πρακτικές, την κυκλική οικονομία και τη συνειδητή ομορφιά που αντικαθιστούν τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες ουσίες. Η βακτηριακή κυτταρίνη μπορεί να είναι ένας πιθανός σύμμαχος για τον καταναλωτή και το περιβάλλον λόγω της φυσικής προέλευσής της.

mdpi.com
Evolution of Bacterial Cellulose in Cosmetic Applications: An Updated Systematic Review