Επαγγελματικός Ενημερωτικός Επιμορφωτικός δικτυακός τόπος

Γνωμοδότηση για την Ρεσορκινόλη

Τελική γνωμοδότηση της SCCS για την χρήση της ως συστατικό καλλυντικών
Ασφαλής η ρεσορκινόλη  όταν χρησιμοποιείται ως οξειδωτική βαφή μαλλιών σε προϊόντα  που   προορίζονται   για μαλλιά και βλεφαρίδες έως 1,25% και έως 0,5% για λοσιόν μαλλιών και σαμπουάν. 

Η Resorcinol χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα καλλυντικών και υγιεινής (βαφές μαλλιών, μάσκαρα για επαγγελματική χρήση).
Επίσης ως αντιοξειδωτικό σε προϊόντα διατροφής και ως αντισηπτικό σε ορισμένα φάρμακα και τέλος στην κατασκευή ελαστικών, προϊόντων από καουτσούκ.

Το 2018 η ΕΕ είχε ζητήσει την επαναξιολόγηση συστατικών καλλυντικών που ελέγχονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες . Το ίδιο διάστημα , ο γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (Anses) , είχε προτείνει την ταυτοποίηση της ρεσορσινόλης ως αποδεδειγμένου ενδοκρινικού διαταράκτη για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του ANSES η ρεσορσινόλη επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και οδηγεί σε επιβλαβείς επιδράσεις, ιδιαίτερα στις εγκύους, και ως εκ τούτου πληροί τις προϋποθέσεις υποβολής ως αποδεδειγμένου ενδοκρινικού διαταράκτη.

Η ΕΕ ζητά επαναξιολόγηση δημοφιλών στα καλλυντικά συστατικών: Το ιστορικό της επαναξιολόγησης
 Το Νοέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να καταρτίσει κατάλογο προτεραιοτήτων για πιθανούς ενδοκρινικούς διαταράκτες που δεν καλύπτονται ήδη από απαγορεύσεις ή περιορισμούς στον κανονισμό για τα καλλυντικά προϊόντα για την επακόλουθη αξιολόγηση της ασφάλειας.
 Στην συνέχεια , έθεσε σε δημόσια διαβούλευση 14 συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και θεωρούνται ήδη ως πιθανά να έχουν ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής (EDC).
 Με βάση την διαβούλευση αυτή, η ΕΕ καλεί την Επιστημονική Επιτροπή για τα καταναλωτικά προϊόντα SCCS ,μέσα σε διάστημα εννέα μηνών να επαναξιολογηση παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της

Υφιστάμενες πληροφορίες σχετικά με τη ρεσορκινόλη

Στα καλλυντικά προϊόντα, το συστατικό Resorcinol (CAS αριθ. 108-46-3, EC 203-585-2) με τις χημικές ονομασίες 1,3-βενζενδιόλη και 1,3-διϋδροξυβενζόλιο, ρυθμίζεται επί του παρόντος ως οξειδωτική βαφή μαλλιών σε προϊόντα μαλλιών και προϊόντα που προορίζονται για χρωματισμό βλεφαρίδων σε συγκέντρωση έως 1,25% (παράρτημα IV / 22α, β).
Επιπλέον, η ρεσορκινόλη επιτρέπεται σε συγκέντρωση έως 0,5% σε λοσιόν μαλλιών και σαμπουάν (Παράρτημα IV / 22 γ).
Η ρεσορκινόλη έχει υποβληθεί σε διαφορετικές αξιολογήσεις ασφάλειας (1980, 1985, 1987, 1993, 2007, 2009 και 2012). Συγκεκριμένα, η γνώμη της SCCS από το 2009 αναφέρει ότι «… η χρήση ρεσορκινόλης ως συστατικού σε οξειδωτικά σκευάσματα βαφής μαλλιών με μέγιστη συγκέντρωση 1,25% στο κεφάλι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, εκτός από την ευαισθητοποίηση” . Επιπλέον, η γνωμοδότηση της SCCS από το 2012 σχετικά με τις οξειδωτικές ουσίες μαλλιών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για τον χρωματισμό των βλεφαρίδων ,επιβεβαίωσε ότι η ρεσορκινόλη είναι ασφαλής έως και 1,25% και δεν ερεθίζει τα μάτια.

Κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης για δεδομένα, για την παρούσα γνωμοδότηση , οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν επιστημονικά στοιχεία για να αποδείξουν την ασφάλεια της ρεσορκινόλης ως οξειδωτικής βαφής μαλλιών σε καλλυντικά προϊόντα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία , η SCCS γνωμοδότησε ότι η ρεσορκινόλη είναι ένα μέτριο ευαισθητοποιητικό του δέρματος με βάση δεδομένα από μελέτες σε ζώα. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα της ευαισθητοποίησης επαφής στους ανθρώπους είναι χαμηλή.

Σχετικά θέματα