Κατεχίνες τσαγιού για δερματολογικές εφαρμογές

Βιβλιογραφική ανασκόπηση ενός σπουδαίου συστατικού του πράσινου τσαγιού , δείχνει πως αυτό μπορεί να αποβεί ωφέλιμο και στην εφαρμογή του στην κοσμετολογία .

Πρόκειται για το συστατικό με την ονομασία γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 ΄ (epigallocatechin‐3‐gallate -EGCG)
Το EGCG είναι η πιο άφθονη κατεχίνη στο πράσινο τσάι.
Το συστατικό αυτό είναι γνωστό για τις πολλές ιδιότητές του , οι οποίες ποικίλουν από αντιαγγειογόνες και αντικαρκινογόνες έως αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητές του ,το EGCG δεν έχει ακόμη βρει ευρείες δερματολογικές και καλλυντικές εφαρμογές.
Και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σταθερότητας, ιδιαίτερα όταν διατηρείται σε υψηλές θερμοκρασίες και τιμές ρΗ.

Ωστόσο μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Μαρτίου στο Phytotherapy Research , διαπιστώνει ότι οι αλληλεπιδράσεις του EGCG με άλλα συστατικά , μπορεί να αυξήσουν την σταθερότητα του .

Ειδικότερα η μελέτη αναφέρει πως:

  • Το EGCG μπορεί να φιλτράρει ένα ευρύ φάσμα μήκους κύματος, και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική επίδραση στο εκτεθειμένο στην υπεριώδη ακτινοβολία δέρμα . Η έλλειψη σταθερότητάς του μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της επικάλυψης του στο διοξείδιο του τιτανίου .
  • Τόσο η βιταμίνη Ε όσο και η C έχουν αναφερθεί ότι ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση τους μέσω της αλληλεπίδρασης με EGCG και η βιταμίνη C, βρέθηκε επίσης ικανή να βελτιώσει τη σταθερότητα αυτής της κατεχίνης .
  • Επιπλέον, το EGCG παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία αρκετών δερματολογικών καταστάσεων όπως η ψωρίαση, το ατοπικό έκζεμα ή οι βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Great green tea ingredient? A narrative literature review on epigallocatechin gallate and its biophysical properties for topical use in dermatology
Phytotherapy Research  :First published:18 March 2020 https://doi.org/10.1002/ptr.6670 

Περισσότερες μελέτες σύντομα..

Δείτε περισσότερα