Επαγγελματικός Ενημερωτικός Επιμορφωτικός δικτυακός τόπος

Αφιέρωμα: Χημικά πίλινγκ

Αλφα υδροξύ οξέα(ΑHAs)

Τα AHAs είναι φυσικώς απαντώμενα καρβοξυλικά οξέα όπως γλυκολικό οξύ , ένα φυσικό συστατικό χυμού ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και το γαλακτικό οξύ, που βρέθηκε σε ξινόγαλο και χυμό ντομάτας.

Τα ΑΗΑ αυξάνουν τη δραστηριότητα των επιδερμιδικών ενζύμων με αποτέλεσμα επιδερμόλυση και απολέπιση.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται αναγέννηση της επιδερμίδας με αύξηση του πάχους της και ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης.
Η επίδρασή του στο χόριο έγκειται στην αύξηση του πάχους του, στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και τη βελτιωμένη ποιότητα των ινών ελαστίνης.

Θεωρείται το ηπιότερο των τύπων πίλινγκ για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, την ξηρότητα, την άνιση μελάγχρωση και την ακμή.
Υπάρχουν πέντε συνήθη οξέα φρούτων:

  • Κιτρικό οξύ , citric acid
  • Γλυκολικό οξύ , glycolic acid
  • Γαλακτικό οξύ , lactic acid
  • Μηλικό οξύ , malic acid
  • Τρυγικό οξύ . tartaric acid
Τριχλωροξικό οξύ (TCA)

Το ΤCA χρησιμοποιείται από πολύ παλιά σαν απολεπιστικός παράγοντας.
Το βάθος της απολέπισης εξαρτάται από τη συγκέντρωση του TCA και από τον αριθμό των εφαρμογών.

Όταν εφαρμόζεται σε χαμηλές πυκνότητες 10-30% ταξινομείται στα επιφανειακά peeling, ενώ πάνω από 30% είναι μεσαίου βάθους.
Προκαλεί απολέπιση της επιδερμίδας μέσω πήξης των πρωτεϊνών.
Αν γίνουν πολλά περάσματα με το TCA αυξάνεται η διεισδυτικότητα του

Glycolic acid γλυκολικό οξύ
Παρασκευάζεται φυσικά και συνθετικά
Ως φυτικό οξύ προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο.
Έχει ισχυρή απολεπιστική και αντισηπτική δράση.
Επίσης, εξισορροπεί το pH του δέρματος, δρα κατά των ρυτίδων, των σημαδιών της ακμής και των δυσχρωμιών .
Τα άλατα του γλυκολικού οξέος
Γλυκολικό Αμμώνιο (Ammonium Glycolate)
Γλυκολικό Νάτριο (Sodium Glycolate)
Σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αυτά τα συστατικά , χρησιμοποιούνται στη σύνθεση προϊΚόντων ενυδάτωσης, καθαρισμού, και άλλα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, Καθώς και στο μακιγιάζ, σαμπουάν, βαφές μαλλιών και τα χρώματα και άλλα προϊόντα φροντίδας των μαλλιών.

Σύμφωνα με το “position paper” της επιστημονικής επιτροπής της Κομισσιόν, tο γλυκολικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε καταναλωτικά προϊόντα ένα επίπεδο μέχρι 4% και pH ≥ 3,8
Περαιτέρω, συνιστάται ότι θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές όπως :
Αποφυγή της επαφής με τα μάτια
Αποφυγή ή μέτρα προστασίας, από την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν AHA .
Lactic acid Το γαλακτικό οξύ

Eίναι ένα ΑΗΑ που μιμείται τις ιδιότητες του γλυκολικού οξέος, αλλά τυπικά είναι καλύτερα προσαρμοσμένο για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
Παρασκευάζεται φυσικά και συνθετικά
Ως φυσικό οξύ, προέρχεται κυρίως από το γάλα και τα παράγωγά του και ιστορικά παραπέμπει στην Κλεοπάτρα,η οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσε ξινόγαλα στο δέρμα της.
Τα άλατα του γαλακτικού οξέος
Γαλακτικό αμμώνιο (Ammonium Lactate)
Γαλακτικό ασβέστιο(Calcium Lactate)
Γαλακτικό κάλιο(Potassiu Lactate)
Γαλακτικό νάτριο(Sodium Lactate)
Οι εστέρες του γαλακτικού οξέος
Γαλακτικό αιθύλιο(Methyl Lactate)
Γαλακτικό βουτύλιο (Butyl Lactate)
Γαλακτικό λαυρύλιο(Lauryl Lactate)
Γαλακτικό μυριστύλιο(Myristyl Lactate)
Κετυλική γαλακτικό (Cetyl Lactate)
Σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται στη σύνθεση προϊόντων ενυδάτωσης, καθαρισμού, και άλλα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, καθώς και στο μακιγιάζ, σαμπουάν, βαφές μαλλιών και τα χρώματα και άλλα προϊόντα φροντίδας των μαλλιών.

Σύμφωνα με το “Position paper” της επιστημονικής επιτροπής της Κομισιόν το γαλακτικό οξύ είναι ασφαλές σε καταναλωτικά προϊόντα σε ένα ανώτατο όριο 2,5% και pH ≥ 5.0.
Περαιτέρω, συνιστάται ότι θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές όπως :
Αποφυγή της επαφής με τα μάτια
Αποφυγή ή μέτρα προστασίας, από την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν AHA

Σύμφωνα με το “position paper” της επιστημονικής επιτροπής της Κομισσιόν, tο γλυκολικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε καταναλωτικά προϊόντα ένα επίπεδο μέχρι 4% και pH ≥ 3,8
Περαιτέρω, συνιστάται ότι θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές όπως :
Αποφυγή της επαφής με τα μάτια
Αποφυγή ή μέτρα προστασίας, από την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν AHA

Ψηφιακή τάξη/Κανονισμός καλλυντικών

Κριτήρια Ασφάλειας -Γνωμοδοτήσεις

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Σύγχρονες ΑισΘητικές εφαρμογές

Επιστημονικά ευρήματα
Glycolic acid peel therapy – a current review
Chemical Peels for Melasma in Dark-Skinned Patients
Effect of 82% Lactic Acid in Treatment of Melasm
a