Ασφαλής η Αλφα Αρβουτίνη στην λεύκανση του δέρματος

Η Επιστημονική Επιτροπή της Κομισιόν SCCS, γνωμοδότησε το 2015, ότι το συστατικό Alpha-Arbutin είναι ασφαλές στα καλλυντικά προϊόντα εφόσον στην σύνθεσή τους χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα επίπεδα ορίων.

Η γνωμοδότηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αρβουτίνη θεωρείται τον πλέον δραστικό συστατικό, μετά την υδροκινόνη, στην διαδικασία λεύκανσης του δέρματος,
Η Alpha-Arbutin είναι μια συνθετική ουσία που παράγεται με την χρήση ενζύμων από γλυκοζίτες της υδροκινόνης και της αλφα αμυλάσης .
Χρησιμοποιείται για θεραπείες μελάσματος με lasers καθώς και σε προϊόντα λεύκανσης του δέρματος.
Ποιες είναι οι ανησυχίες για την αρβουτίνη
Τα τελευταία χρόνια, η αρβουτίνη (Αλφα και Βήτα ) , είναι αντικείμενο έντονης συζήτησης ως προς την ασφάλεια της χρήσης της.
Στην πραγματικότητα, η αρβουτίνη είναι γλυκοζυλιωμένη υδροκινόνη , και εκφράζονται φόβοι στο ενδεχόμενο κάτω από ορισμένες διαδικασίες να μετατραπεί σε υδροκινόνη . (ένα συστατικό που έχει απαγορευτεί στην χρήση του σε λευκαντικές κρέμες από το 2000 συνεπεία των έντονων παρενεργειών του).
Παραμένει ασαφές, αν η χρήση των συστατικών αρβουτίνης σε καλλυντικά λεύκανσης δέρματος μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής σε ορισμένα επίπεδα συγκέντρωσης υπό δεδομένες συνθήκες.
Σε παλαιότερη γνωμοδότησή της η SCCS για την β-Αρβουτίνη , εκφραζόταν η ανησυχία για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης υδροκινόνης και για αυτό ζητούσε να διασφαλιστεί ότι η περιεκτικότητα στο τελικό προϊόν δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 ppm.
Η τρέχουσα γνωμοδότηση της SCCS
Η γνωμοδότηση ελήφθη μετά την υποβολή φακέλου από την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία DSM . (DSM product code 5033934).
Ο φάκελος περιείχε στοιχεία ειδικότερα σε σχέση με την αξιολόγηση της απελευθέρωσης υδροκινόνης , δεδομένα σχετικά με τη σταθεροποίηση της άλφα-αρβουτίνης σε καλλυντικά προϊόντα,καθώς και αποτελέσματα δοκιμών που εξηγούσαν τη συμπεριφορά της άλφα-αρβουτίνης στο δέρμα.
Με βάση τα δεδομένα του φακέλου η DSM έθεσε στην επιστημονική επιτροπή τo ερώτημα :
Θεωρεί η SCCS, με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία του φακέλου, πως η χρήση της α-Arbutin είναι ασφαλής για τους καταναλωτές σε καλλυντικά προϊόντα σε μια συγκέντρωση 2% για κρέμες προσώπου και 0.5 % για λοσιόν σώματος;
Η SCCS γνωμοδότησε καταφατικά ,διευκρινίζοντας ωστόσο πως κατά την διαδικασία της ανάλυσής της δεν συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση συνδυασμένης χρήσης της α-Arbutin με άλλους εκπομπείς υδροκινόνης σε καλλυντικά προϊόντα…