Γνωμοδότηση για το Σαλικυλικό Οξύ

Η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ για την ασφάλεια των καταναλωτών (SCCS), δημοσίευσε στις 21 Δεκεμβρίου την τελική της γνώμη σχετικά με τη χρήση του σαλικυλικού οξέος στα καλλυντικά.

Το .σαλικυλικό οξύ, τα άλατα και οι εστέρες του , χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως ενυδατικές κρέμες ,κρέμες κατά της ακμής , αντηλιακά ,γαλακτώματα καθαρισμού , σαμπουάν, στοματικά διαλύματα . οδοντόκρεμες κα. Χρησιμοποιείται επίσης και ως συντηρητικό.
Σύμφωνα με την Γνωμοδότηση της SCCS:
α) Το σαλικυλικό οξύ ως συντηρητικό είναι ασφαλές σε συγκέντρωση ως 0,5%.
εκτός από προϊόντα σε μορφή σπρέι καθώς και προϊόντα που προορίζονται για το στόμα εκτός από το κραγιόν.

β )Το.σαλικυλικό οξύ σε προϊόντα μαλλιών ,είναι ασφαλές σε συγκεντρώσεις ως 3% για προϊόντα που ξεπλένονται και ως 2% σε προϊόντα που παραμένουν στα μαλλιά.

γ) Το .σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλές μόνο ως συντηρητικό -και εντός συγκεκριμένων συγκεντρώσεων – σε προϊόντα όπως λοσιόν σώματος, σκιά ματιών, μάσκαρα, eyeliner, κραγιόν ,αποσμητικό σε ρολέτα .

Σύμφωνα επίσης με την ταξινόμηση που παρέχουν οι εταιρείες στις καταχωρήσεις στο REACH, το .σαλικυλικό οξύ είναι επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης και προκαλεί σοβαρές οφθαλμικές βλάβες.

Να σημειωθεί τέλος, πως σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου περιβάλλοντος της Δανίας, το σαλικυλικό οξύ είναι επίσης ένας ενδοκρινικός διαταράκτης….


Περιοχή μελών -Νομοθεσία Καλλυντικών

Θεματική ενότητα  - Περιορισμός συγκεκριμένων ουσιών 
Παραρτήματα του Κανονισμού καλλυντικών